Monday, May 30, 2011

tech : Asus Padfone leaked before launch


Asus's Padfone is the first casualty of leaks that have started ahead of the big Computex 2011 event on May 31.

PocketNow.com has shown leaked images of the rumoured Asus Padfone. We cannot confirm the legitimacy of the images but it seems like the Padfone consists of two units - one is a phone and the other a tablet.

According to the images shown by PocketNow.com, the phone comfortably cradles inside the tablet leaving only a circular opening for the phone's camera. The rear end of the speaker also suggests that it may well have dual speakers.

Previously Asus launched the Eee Pad transformer, which was an Android Honeycomb tablet that included a dock to transform it into an Android netbook. Similarly Motorola launched the Atrix 4G, which also had a keyboard dock, once the phone was docked it became a netbook or a PC, depending on the kind of dock used.

It still remains to be seen how the Asus Padfone will operate, as its specifications will be unveiled on Tuesday at Computex.

‘Bir Halal’ Dah Jadi Haram…

apa dah jadi ni? Rasa macam tak selamat la pulak makanan minuman yang dimakan selama ni.Baru-baru ni, ada “kedai roti terkenal” yang dah kena samak. Sape yang sepatutnya dipersalahkan sekarang ni. Sudah lebih setahun bir ‘halal’ ada di Malaysia baru sekarang ni nak ambil tahu.Baca petikan di bawah ini.
“JOHOR BAHRU: Mengejutkan apabila ujian makmal yang dijalankan terhadap minuman yang popular sebagai `bir halal’ di kalangan pengguna Islam dikesan mengandungi alkohol pada kadar melebihi jumlah dibenarkan syariat.
Penemuan kandungan alkohol sebanyak 0.5 peratus itu terbongkar selepas pengguna yang meragui minuman itu membuat aduan kepada Jabatan Agama Johor (JAJ) dengan membawa sendiri ‘bir halal’ itu untuk dianalisis, seterusnya mendapatkan kepastian.

Menurut sumber, JAJ kemudian menghantar sampel minuman ke Jabatan Kimia untuk pengesahan dan hasil ujian makmal yang dijalankan mendapati bir halal diperbuat daripada pelbagai perisa buah-buahan itu mengandungi 0.5 peratus kandungan alkohol.
“Berikutan penemuan itu, JAJ memaklumkan kepada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) serta Jabatan Kastam Diraja Malaysia (KDRM) untuk tindakan selanjutnya.
tak sangka pula rupanya dalam kata halal, rupanya dah terlebih kandungan alkohol sehingga membawa kepada haram.Inilah sikap sesetengah rakyat kita, asal boleh kata halal, minum je.Tak pernah pula nak terfikir samada ianya betul-betul halal atau tidak.

Lagipun, kenapa perlu ada bir halal ni? Pendapat kami, kalau tak ada pun tak apa.KDRM pula perlu mengambil tindakan lanjut kerana minuman itu diimport dari luar negara.Majlis Fatwa Kebangsaan memutuskan kandungan alkohol dalam makanan serta minuman yang dibenarkan syariat Islam ialah tidak melebihi   0.01 peratus..Jadi, dah sah-sah la minuman ni haram.

ia mula popular sejak lebih setahun lalu di kalangan masyarakat apabila minuman botol itu mudah diperoleh di kedai runcit, restoran termasuk kafe pada harga antara RM3 hingga RM5 sebotol.Persoalan bagaimana alkohol ini wujud dalam minuman ‘halal’ berkenaan masih dalam siasatan berikutan ia berkemungkinan di kilang di dalam bangunan sama dengan minuman keras.Macam air Malta yang biasa kita jumpa.Dibuat dalam kilang Guiness.


Masalahnya sekarang, dimanakah ketelusan pihak berkuasa KDRM dalam menangani isu ini. Janganlah diambil mudah, semua barang import boleh sesuka hati di bawa masuk tanpa ada pemeriksaan yang ketat.Tambah meyakinkan apabila label pada luar produk berkenaan tertera tulisan minuman itu bebas alkohol dan hadir dalam pelbagai jenis perisa buah-buahan.Tapi, tengoklah kesudahannya, bila diuji, rupanya ada lebih alkohol dari yang dibenarkan.

p/s : Jauhi la arak,zina dan judi.Minum sahaja air masak.Lagi bagus untuk kesihatan.


Saturday, May 28, 2011

EMEL PILIHAN : Bagaimana orang Islam boleh termakan babi.

Untuk makluman semua.

MINTAK TOLONG SEMUA KAWAN-KAWAN BACA NI SAMPAI HABIS

Kes macam ni bukan kes baru. Memang betul cakap Cina tu! daging ayam dan lembu tak cukup lemak untuk membentuk apa-apa shape. Jika sebarang proses tidak menggunakan lemak babi, ia senang pecah. Berdasarkan pengalaman saya dalam industri memproses makanan, boleh dikatakan semua product dari oversea yg bertanda halal sebenarnya tidak halal.

Bagi mereka haram itu pork iaitu daging babi manakala pork product yg lain seperti lard (minyak babi),pork fat(lemak babi), ham (ini asal nama hamburger) dan bacon (hirisan nipis daging babi yg biasa serve during breakfast), pork instestine(perut babi) dll tidak apa bagi Muslim .

Saya pernah bekerja di Shangri-laHotelKL, di situ terdapat satu BUTCHER Dept....

1. Semua jenis sausage menggunakan pork casing. Pork casing adalah saluran usus yg digunakan sebagai k ulit sausage. Semua ingredients untuk sausage diblend bersama pork fat untuk membuat sausage itu firm dan tak mudah break. Jadi kalau sausage itu Chicken or beef still contain pork.

2. Pork fat juga digunakan dalam proses membuat turkey roll,chicken roll, meatloft, pastrami dan salami. Benda ni semua boleh didapati di supermarket dan digunakan secara meluas sebagai toping PIZZA

3. Bagi sesiapa yg suka makan buffet.. cold cuts yg disusun lawa-lawa pada buffet table seperti Terrine dan Pate pun ada lemak babi.

Patut lah bila kes JE timbul rupanya berjuta-juta babi ada kat Malaysia .Purata satu hari babi dikeluarkan dari ladang ternakan beratus ribu.Yang peliknya takan beratus ribu babi ini dilantak oleh orang Cina saja. Mungkin sebahagian darinya dibuat bahan makanan yang lain, lepas tu bagi orang Melayu makan. Yang peliknya lagi kebanyakan yang jual burger tu orang Melayu. *frwdkan.. kepada rakan dan saudara seagama anda. 

Subsidi IPP-Pembohongan BN Terhadap Rakyat?


Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Peter Chin Fah Kui membuat kenyataan bahawa RM19 bilion yang dinikmati oleh pengeluar tenaga bebas (IPP) dan Tenaga Nasional Berhad setiap tahun bukan satu bentuk subsidi.Adakah ianya satu pembohongan yang jelas?

Kenyataan itu bagi kami adalah jelas satu lagi pembohongan besar-besaran kerajan terhadap rakyat Malaysia.Kalau bukan satu bentuk subsidi, apakah istilah yang sesuai untuk ini?

Kuasa yang dijanakan oleh IPP memenuhi 60 peratus daripada keperluan tenaga negara manakala TNB membekalkan 40 peratus. Ini tanda jelas bahawa IPP mendapat manfaat paling besar daripada RM19 bilion yang diperuntukan.Jika Petronas boleh menjual gas pada harga pasaran, tentunya RM19 bilion yang diuntung setiap tahun boleh digunakan untuk memanfaatkan 27 juta rakyat Malaysia.

Persoalan yang sebenar yang harus dijawab oleh kerajaan ialah mengapa tarif gas yang dijual kepada IPP tidak boleh naik lebih tinggi sedangkan harga gula, diesel dan petrol yang dijual kepada orang awam dan rakyat Malaysia biasa boleh naik dengan pengurangan subsidi?

RM19 bilion adalah “keuntungan” yang terpaksa “dilepaskan” oleh Petronas kerana terpaksa menjual gas di bawah harga pasaran, iaitu pada RM10.70 bagi setiap Juta Unit Termal British (MMBtu), yang ditetapkan kerajaan kepada Petronas kepada IPP dan TNB untuk menjana kuasa serta sekaligus memastikan tarif elektrik yang rendah.

Perkara itu hampir sama dengan kejadian sebelum ini di mana kerajaan berkeras mempertahankan bahawa RM540 juta yang diberikan kepada Perimekar Sdn Bhd bukan komisyen kerana mengaturkan pembelian dua kapal selam bernilai US$972 juta (RM3.68 bilion) untuk Tentera Laut Diraja Malaysia.

Kerajaan boleh menipu dirinya sendiri bahawa kerugian RM19 bilion oleh Petronas itu adalah bukan subsidi kepada IPP dan TNB. Tetapi beliau tidak akan berjaya menipu masyarakat bahawa kekayaan IPP adalah hasil daripada penderitaan yang terpaksa dibayar dari kenaikan harga barangan.

Kegagalan kerajaan untuk memastikan IPP membayar tarif gas mengikut harga pasaran dan menghentikan kenaikan harga pasaran yang dijangka bermula Jun 2011 menunjukkan bahawa rakyat adalah sasaran kerajaan untuk menanggung beban atas kenaikan harga.

Kalau betul kerajaan melaksanakan slogan “Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan”, paksa atau revise balik perjanjian kerajaan dengan IPP sebelum ini.Hapuskan “subsidi” kepada mereka yang berkenaan dahulu, barulah nak hapuskan subsidi kepada rakyat.

Kami tak kisah kalau tak ada subsidi pun, tapi ianya biarlah kerajaan berlaku adil dalam hal ini.

Berita Baik!-Kerajaan Lulus Kenaikan Tarif Elektrik


Berita baik buat rakyat Malaysia, setelah ada ura-ura tentang kenaikan tarif elektrik seperti yang ditulis dalam artikel yang lalu, akhirnya Majlis Ekonomi Negara (NEC) meluluskan kenaikan dalam tarif elektrik.

NEC yang bermesyuarat di Putrajaya hari ini dipengerusikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan dihadiri oleh beberapa anggota jemaah menteri.Walaupun begitu, butiran lanjut mengenai kenaikan tarif eletrik ini hanya akan diumumkan pada 30 hb Mei 2011 iaitu pada hari Isnin.Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Peter Chin dijadualkan mengadakan sidang media pada jam 4 petang Isnin bagi membuat pengumuman rasmi.

Kami memang teruja juga hendak mendengar kenyataan Datuk Peter Chin berhubung kenaikan ini dan alasan kenaikan tarif eletrik tersebut.Harapan kami, biarlah kali ini kenyataannya masuk akal sikit.Bukan macam isu subsidi IPP tempohari, dimana kenyataannya memang tidak dapat kami terima dengan akal.

Walaupun begitu, kami berterima kasih kepada kerajaan kerana menangguhkan kenaikan harga gas dan juga petrol RON 95.Harap kami, jangan pula ada udang di sebalik batu .

sumber : http://beritasemasa.com/kerajaan-lulus-kenaikan-tarif-elektrik

Tuesday, May 24, 2011

JJabatan Perkhidmatan Awam JPA Beku Pengambilan Kerja Hingga Ogos


Mungkin ada sesiapa yang baru nak minta kerja kosong di kerajaan, berita ini mungkin akan melemahkan semangat mereka.Jabatan Perkhidmatan Awam JPA, mengumumkan pemansuhan semua jawatan kosong berkuat kuasa 1 Jun ini.Berikutan keputusan tersebut semua urusan pengambilan dibekukan bermula 20 Mei hingga 31 Ogos.
Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Datuk Seri Abu Bakar Abdullah berkata, keputusan itu dipersetujui dalam Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Perjawatan dan Gaji Sektor Awam (JKK-MPGSA) yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 6 Mei lalu.
Menurut beliau, pembekuan merangkumi semua kementerian dan Jabatan Persekutuan, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri, Badan Berkanun Persekutuan dan Badan Berkanun Negeri.
Bagaimanapun, kata beliau, jawatan-jawatan pada gred kenaikan pangkat dan jawatan yang sedang dalam proses lantikan oleh pihak berkuasa melantik adalah dikecualikan.
Keputusan (pemansuhan) ini adalah selaras dengan langkah kerajaan untuk merasionalisasi dan mewujudkan perkhidmatan awam yang kejat,katanya.
Beliau berkata demikian dalam satu pekeliling yang dikeluarkan kepada ketua setiausaha, ketua jabatan persekutuan, setiausaha kerajaan negeri, setiausaha suruhanjaya perkhidmatan, pihak berkuasa berkanun persekutuan/negeri dan pihak berkuasa tempatan.
Pekeliling itu diperoleh menerusi laman web JPA.
Abu Bakar menasihatkan semua agensi supaya tidak mengemukakan permohonan penstrukturan semula organisasi dan pengukuhan perjawatan dalam tempoh tersebut.
Katanya, jabatan itu juga akan melakukan auditan perjawatan secara komprehensif di setiap agensi kerajaan semasa pelaksanaan keputusan ini.
Sehubungan itu, semua pihak dipohon untuk memastikan pelaksanaan arahan ini dipatuhi dengan memberi kerjasama sepenuhnya kepada jabatan ini semasa pelaksanaan auditan perjawatan itu,jelasnya.
Kalau dilihat dari berita di atas, jawatan-jawatan pada gred kenaikan pangkat dan jawatan yang sedang dalam proses lantikan oleh pihak berkuasa melantik adalah dikecualikan.Jadi terselamatlah pada mereka yang dah mula dapat kerja sebelum 1 Jun 2011 ini.Bukan kata subsidi sahaja dirasionalisasi, jawatan kerja di perkhidmatan awam juga terbabit.

Pendapat kami, langkah ini ada baiknya.Yang baik, ianya dapat mengurangkan kos pentadbiran kerajaan yang sekarang terlalu tinggi.Namun adakah kos pentadbiran penjawat awam ini yang menyebabkan kos pentadbiran kerajaan meningkat? Bagaimana pula dengan elaun tidak masuk akal menteri-menteri dan juga ahli parlimen? Kan bagus kalau di situ juga, ia dirasionalisasikan.

Unit F.L.O.M pula bagaimana? Kalau tengok aktiviti-aktiviti Rosmah Mansor yang banyak buat “lawatan kerja” ni, rasanya banyak juga duit pentadbiran yang digunakan.Bagus juga kalau ia dirasionalisasikan sekali.Tak perlulah lebih sudu dari kuah.Tak habis-habis keluar negara yang sudah tentu melibatkan kos yang besar.

Tambang Pengangkutan Awam Naik Mulai 1 Ogos 2011

Macam domino pula, bila satu barang naik, semua barang turut naik sama.Dan kali ini, diberitakan bahawa tambang pengangkutan awam juga akan dinaikkan mulai 1 Ogos 2011.

Tambang untuk pengangkutan awam bagi bas ekspres, bas berhenti-henti, bas sekolah, teksi dan kereta sewa di seluruh negara dinaikkan berkuatkuasa 1 Ogos.Adakah anda sudah bersedia dengan kenaikan ini? Kami ada rasa tidak puas hati sebab kenaikan tambang pengangkutan awam ini.

Dulu masa harga minyak naik mendadak, kadar tambang pengangkutan awam ini juga dinaikkan.Tapi, bila harga minyak turun, adakah kadar tambang pengangkutan awam ini diturunkan? Tidak sama sekali! Dan kali ini, atas rasional apakah kadar kenaikan tambang ini perlu dinaikkan? Rata-rata perkhidmatan teksi sudahpun menggunakan NGV yang hampir 5 kali lebih murah dari harga petrol RON 95.

Apabila bercerita mengenai perkhidmatan awam,kami suka untuk bercerita tentang janji kerajaan terhadap sistem pengangkutan awam di Malaysia secara keseluruhannnya. Pengangkutan awam oh sistem pengangkutan awam di Malaysia. Mungkin kerajaan Malaysia terlupa agaknya dengan janjinya sendiri. Itu sebabnya tahap keberkesanan sistem pengangkutan awam di Malaysia masih ditakuk lama.

Tidak mengapa rakyat sendiri berbesar hati mengingatkan janji kerajaan Malaysia untuk menaiktaraf mutu sistem pengangkutan awam di Malaysiay. Janjinya bila? Tu………masa tahun 2006 lagi. Masa itu di bawah pemerintahan Pak Lah, kerajaan telah menaikkan sebanyak 30 sen untuk harga minyak ketika itu dan kerajaan berjaya menjimatkan sehingga RM4.3 billion. Malangnya kerajaan hanya berbelanja sekitar RM834.75 juta.

Sekarang ni, dengan segala macam pelarasan harga seperti harga gula, tarif elektrik dan sebagainya, tahap keberkesanan pengangkutan awam di Malaysia masih lagi sama.Tiada apa yang boleh dibanggakan.Perlu lagikah tempoh dalam 5 tahun lagi atau 10 tahun atau 50 tahun lagikah barulah kerajaan Malaysia dapat menunaikan janjinya untuk menaiktaraf sistem pengangkutan awam di Malaysia? Kita tengok sahajalah.

Monday, May 23, 2011

DNA Babi Dalam Bahan Buat Kek & Roti Secret Recipe


Kek dan Roti pula, lepas ini apa lagi dapat tahu...

Kadang-kadang aku memang semacam tak paham, rasanya dah hampir semua makanan kat Malaysia ini dah tak selamat dah!

kata jer Malaysia ini negara islam?
tapi persekitaran?
kedai-kedai makan pun banyak yang was-was!

Sikit-sikit buat makanan mesti nak masuk inzim babi ker? DNA babi ker! macam wajib letak pulak dah!

Berikut kenyataan yang dikeluarkan Panel Pengesahan Halal Malaysia Bil.14/2011:
Mesyuarat Panel Pengesahan Halal Malaysia Bil.14/2011 yang diadakan pada 12 Mei 2011 telah memutuskan permohonan Syarikat Puratos Malaysia Sdn Bhd ( JAKIM-20100609-123757 ) adalah tidak berjaya berikutan penemuan Deoxyribonucleic Acid (DNA) babi dalam bahan ramuan ( Whole Egg Powder dan Whole Milk Powder ) yang digunakan syarikat tersebut.

Dua ramuan terbabit ialah ‘Whole Egg Powder’ dan ‘Whole Milk Powder.’


Syarikat tersebut adalah:

Syarikat Puratos Malaysia Sdn Bhd ( JAKIM-20100609-123757 )

sila rujuk : laman web JAKIM untuk pengesahan

PENGUMUMAN TERKINI ISU PURATOS...APA KATA ANDA?


ASSALAMUALAIKUM WBT...

Terkini, kami mendapat maklumat bahawa Puratos mendapat bekalan daripada Fonterra. Yang dipersalahkan kini hanyalah PURATOS sedangkan yang perlu dipersalahkan sekarang adalah Fonterra dan pihak berkuasa yang cuai.

Pihak berkuasa perlu mempunyai sistem yang lebih sempurna dan menyeluruh.

Now, access Facebook on mobile without internet

Singapore-based software applications developer U2opia Mobile has developed a new application for mobile phones that will allow them to access Facebook on all kinds of handsets without paying for a data connection.

"We are using USSD technology, which will enable users to access Facebook without having a GPRS connection on their phones," said Sumesh Menon, the co-founder and CEO of U2Opia Mobile.

Unstructured Supplementary Data (USSD) is the technology used by telecom players to send alerts to their users that inform them about their balance at the end of call or for sending miss call alerts.

Menon mentioned that though the technology will not provide access to graphics, it will help users send and view updates on their friends' Facebook walls.

"It is like SMS and hence, the load on the network is negligible. We have built some commands through which a user can receive alerts on activity happening on his wall as well post an update," said Menon.

U2opia launched this application today with Indian telecom major Bharti Airtel. While Airtel customers can update their Facebook status through this USSD service free of cost, Rs. 1 per day will be applicable for accessing the full-feature application, which enables viewing news feeds, commenting on or liking news feed stories, posting on friends' walls, confirming friend requests, viewing notifications and finding as well as adding friends.

"In the Indian market scenario, where the penetration of smart phones is relatively low and the use of internet on mobiles is primarily limited to key cities, many users are excluded from accessing their Facebook accounts via mobile phones," said Shireesh Joshi, Bharti Airtel
Director - Marketing, Mobile Services, in a statement. Airtel users can dial *325# and *fbk# for non-qwerty mobile handsets to access Facebook without subscribing to data plans, the statement said.

"We look forward to bringing millions of Facebook users in India closer to their love for social networking by allowing them to access it anytime, anywhere on their Airtel-powered mobile phones," Joshi added.

GADGETS » NEWS Japanese electric car 'goes 300km' on single charge


Japanese developers have unveiled an electric car they said Wednesday can travel more than 300 kilometres before its battery runs flat.

Electric vehicle specialist SIM-Drive, which hopes to take the car to market by 2013 but gave no projected cost, said its four-seater "SIM-LEI" had motors inside each wheel and a super-light frame, allowing for 333 kilometres (207 miles) of motoring on one charge in a test.

Its designers say they hope the prototype, a joint project among 34 organisations including Mitsubishi Motors and engineering firm IHI, will be sold to car manufacturers for mass production.

Automakers such as Nissan, which launched its all-electric Leaf last year with a 160-kilometre range, are gambling that electric cars with zero tailpipe emissions will catch on and, some time in the future, start to drive traditional petrol-guzzlers off the road.

Electric cars still face key hurdles such as costly batteries and the lack of conveniently-located recharging points, which limits their operating radius.

Free speech on Twitter faces test


What began as seamy gossip about an affair between a famous British soccer player and a reality TV star has quickly become another test over how far the rights to privacy and free speech extend online, where social media operate in countries with vastly different laws.

The soccer player has been granted a so-called super-injunction, a stringent and controversial British legal measure that prevents media outlets from identifying him, reporting on the story or even from revealing the existence of the court order itself.

But tens of thousands of Internet users have flouted the injunction by revealing his name on Twitter, Facebook and online soccer forums, sites that blur the definition of the press and are virtually impossible to police.

Last week, amid growing outrage in Britain over the use of super-injunctions, the athlete obtained a court order in British High Court demanding that Twitter reveal the identities of the anonymous users who had posted the messages. A Twitter spokesman, Matt Graves, said the company could not comment on the court order or how it planned to respond.

Eric Goldman, director of the High Tech Law Institute at Santa Clara University, said, "It's really going to the core of Twitter's service and trying to balance the speech of its users and the fact that countries have different laws and norms about speech."

And while a debate centering on an athlete's love life might not seem to be the most pressing example of free speech online, there are broader and more urgent implications, analysts said.

"If you step back, that same sort of protection is really vital to have in place when you're talking about the individuals involved in a revolution or a social movement like the Arab Spring," said Thomas R. Burke, a chairman of the media law practice at the firm Davis Wright Tremaine.

In a company blog post in January, Biz Stone, a Twitter founder, and Alex Macgillivray, its general counsel, wrote, "Our position on freedom of expression carries with it a mandate to protect our users' right to speak freely and preserve their ability to contest having their private information revealed."

Twitter removes spam and illegal posts, they wrote, but tries to limit those exceptions. It releases information when required by law but notifies users before the disclosures unless it is legally prohibited from doing so.

Because Twitter is based in the United States, it could argue that it abides by the law and that any plaintiff would need to try the case in the United States, legal analysts said. But Twitter is opening a London office, and the rules are more complicated if companies have employees or offices in foreign countries.

Still, Twitter has resisted turning over this type of information in the past. Mr. Macgillivray, when asked about international laws at a conference in March, said, "We tell them, we're a U.S. company, we have C.D.A. 230 here, and you're welcome to come and try your hand at suing us here," referring to the Communications Decency Act, which says Web companies are not liable for what their users post.

There is no question that the Twitter posts about the soccer player would be considered legal in the United States, Internet law experts said, because of the Communications Decency Act and the First Amendment's protections for anonymous speech. Further, an injunction to prevent this type of information from being exposed would be unheard of in the United States. But the issue gets murkier across borders.

"You would think at this point in the Internet you would have a clear body of law about what laws the Internet is subject to, but that is anything but clear," Mr. Burke said.

Other American Internet companies have run up against conflicting international laws. When Google opened its search engine in China, it censored results in accordance with Chinese law, and it has faced legal issues in Germany over the use of photographs taken for its Street View maps.

Web sites where users post content grapple with different restrictions. Some companies handle the issue by opening localized sites that sometimes follow different rules. Yelp and eBay, for instance, operate different sites in different countries.

In Britain, super-injunctions have been hotly debated. Many Britons are outraged that celebrities enmeshed in scandals and businesses engaged in dubious practices have received the injunctions with little oversight.

The controversy over the soccer player escalated over the weekend when Internet users -- chafing at the injunction and what they perceived as its restriction on free speech -- repeatedly posted his name online.

Once the information is online, the injunction is futile, both critics and supporters of super-injunctions argue. For instance, the soccer player's name is now so widely known that it has become a running joke, discussed -- with the name bleeped out -- on prime-time television. Foreign publications like Forbes.com and The Sunday Herald, a Scottish paper, have printed his name.

Jeremy Hunt, the British culture secretary, said at a forum last week that the Internet was making a mockery of the injunctions. "We have this very unfortunate and unsustainable situation where newspapers can't print things that are freely available on the Internet," he said.

But there is support as well for the way British law tries to protect privacy. Lord Chief Justice Igor Judge, Britain's most senior judge, said in a report issued Friday that people who flout injunctions online could be liable.

"Are we really going to say," he asked, "that somebody who has a true claim for privacy, perfectly well made, which the newspapers and media can't report, has to be at the mercy of somebody using modern technology?"

But Charlotte Harris, a media lawyer who has represented both public figures seeking injunctions and people arguing against injunctions, said that could be extremely difficult.

"When you sign up to most sites, you agree to terms and conditions that say you won't use them to break the law," she said. "The problem is that it's all so difficult to enforce. Where would you begin?"

Sunday, May 22, 2011

Playboy puts entire 57 years of magazines online

Good news for those who thought their copies of Playboy were gone forever when their moms found them and threw them away.

Playboy launched a Web-based subscription service Thursday called i.Playboy.com that allows viewers to see every single page of every single magazine -- from the first issue nearly 60 years ago that featured Marilyn Monroe to the ones hitting the newsstands today.

"They no longer have to store 57 years -- 682 issues -- of Playboy under their mattress," said Jimmy Jellinek, Playboy's chief content officer.

Chicago-based Playboy has seen its circulation plummet from 3.15 million in 2006 to 1.5 million today and has been trying all sorts of gimmicks to attract readers in recent years. One issue, for example, included a set of 3-D glasses to better see a centerfold shot in 3-D; another turned over the cover to a cartoon character, Marge Simpson.

But if those moves were widely viewed as efforts to attract a younger audience, this one is also aimed baby boomers and even their parents, who might recall pictorials of long gone movie stars, interviews with the likes of John Lennon and Dr. Martin Luther King and the time Jimmy Carter famously revealed the lust in his heart.

And for those who have claimed they bought the magazine for the articles, the online service also offers a way to look at the works of such writers as John Updike, Jack Kerouac, Kurt Vonnegut, Hunter S. Thompson and Norman Mailer just by typing in their names.

Jellinek is optimistic people will pony up the $8 per month or $60 per year for a service that's "meant to appeal to that sense of collective nostalgia and affinity." He calls the website "the world's sexiest time machine" and "an anthology of cool" for a magazine he refers to as "the Mount Rushmore of literary greatness."

But one industry analyst makes Playboy sound more like a tired, dusty half-empty amusement park.

"The problem with Playboy is it not only lost its powerful interviews, but it lost its lead," said Samir Husni, director of the Magazine Innovation Center at the University of Mississippi School of Journalism. "This is no longer the 50s and 60s when people talked about the interviews. And who cannot see the girl next door naked in this day and age?"

Husni doubts the service will do much for the company at all.

"The questions are: `Do I need it? Do I want it? Is it relevant to me?'" Husni said. "The answer is: `No, no and no.'"

Husni also said it is likely those who do subscribe will drop the service once they see whatever issues they were curious about.

Jellinek concedes the whole thing is something of an experiment aimed at a niche audience, but he also insists the service has value because it offers a unique window into the past.

"We're not trying to achieve mass scale here and move the needle for the company in a great way," he said.

Down at Stocks and Blondes, a tavern in downtown Chicago, opinions were mixed as to how many subscribers will be drawn to the website.

"The guy who would want to go back and see them (the magazines) already has them stacked up in his crawl space," said Internet ad salesman Bill Youngberg.

But his buddy, Ron Golminas, suggested such a guy is precisely the person who would jump -- if he could -- at the chance to subscribe.

"He can't get to them," Golminas said. "He's too old."

source: http://gadgets.ndtv.com

Kadar Tarif Elektrik Dijangka Naik!

Adakah kerajaan Malaysia kini sudah mula menganggap rakyat Malaysia sebagai beban? Tidak cukup dengan beberapa siri kenaikan sebelum ini, dijangka kadar tarif elektrik juga bakal dinaikkan.

Semua subsidi yang diberikan selama ini untuk membantu rakyat akan dihapuskan sedikit demi sedikit dalam program rasionalisasi kerajaan. Bak kata Perdana Menteri kita sendiri, subsidi kepada rakyat adalah umpama candu.Subsidi pada kroni Independent Power Produce (IPP) pula nak kata apa? Heroin? Kadar tarif elektrik dijangka bakal dinaikkan pada 25 Mei 2011 ini.

Sumber mengatakan bahawa kerajaan memilih untuk menaikkan tarif elektrik berbanding menaikkan harga minyak RON 95 kerana kenaikan harga minyak RON 95 bakal menimbulkan kemarahan rakyat secara besar-besaran.Ini kerana, kerajaan Malaysia berpendapat bahawa kenaikan tarif elektrik ini tidak membawa impak yang besar.

Setiap hari, propaganda berita mengatakan bahawa ekonomi Malaysia semakin maju dan dikhabarkan dapat mencapai sasaran Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebanyak 5.5%-6%.Tapi, disebaliknya, segala macam kenaikan dikenakan terhadap rakyat.Timbalan Perdana Menteri kita juga semalam menyatakan bawaha rakyat perlu bantu diri sendiri.

Ya, kami tahu kami perlu bantu diri sendiri.Tapi kalau segala macam halangan dan masalah diletakkan atas bahu kami, adakah ianya adil.Apa kata Menteri juga berjuang sama dengan rakyat.Mintak gaji dan elau Menteri dan YB dikurangkan sebnayak 50%.Boleh ke menteri-menteri ini bersetuju? Kami berani kerat jari.Mereka takkan bersetuju.

Kenapa kami perlu berkorban untuk kesenangan Menteri-menteri dan YB ini?Asyik kata rakyat perlu ubah cara hidup.Sepatutnya nasihat ini terpalit juga kepada Menteri-menteri berkenaan di luar sana.Anda juga perlu ubah gaya hidup.





source : http://beritasemasa.com

Thursday, May 19, 2011

Motivasi dari Dr.Fadhilah Kamsah

Bismillahirrahmanirahim

Sebelum tidur, maafkan semua orang tak kira siapa ~ InsyaAllah, Allah lipat gandakan rezeki. Sebelum tidur, berdoa, depends on apa yg kita hendak sepanjang tidur,otak akan generatekan all of our wish & InsyaAllah, kita akan work towards it (ada semangat) di keesokan harinya. Makan buah sebelum breakfast, lunch & dinner ~ ikut Sunnah &dapat pahala & also boleh rujuk kpd pakar pemakanan,vit C dari buah2an yg dimakan selepas breakfast, lunch & dinner yang akan diperolehi adalah approaching 0%.

Jangan minum air semasa sedang makan (breakfast, lunch & dinner). Minum air selepas 15-30 minit selepa makan.Untuk minum, bagi teguk yg pertama sahaja, biarkan air dlm mulut about 10s then baru telan.Teguk kedua & seterusnya boleh minum terus sbb air liur ada enzyme yg boleh membunuh kuman dlm pankreas,perut, & so on yg akan dibawa oleh air tegukan pertama.

Seelok2nya makan malam sblm maghrib ~ ikut sunnah (Rasullullah makan sblm maghrib kecuali bulan Ramadhan saja ie masa maghrib), sbb,bagi yg tgh study (or anak2), otak akan berfungsi excellently (senang absorb ilmu) around 2 hrs slps makan so, if makan at 8:30pm, around 10:30pm baru start study and most probably hanya boleh bertahan hingga jam 12 tgh malam saja,jadi, tak byk yg boleh dipelajari berbanding kalau makan pukul 6:30(org Cina take dinner around this hour). Juga, kita tak tidur dlm kekenyangan (yg mana boleh menghindar dari membuat sembahyang malam)

Tatacara di bilik air:

Selepas buang air kecil, berdehem 3x (teran sikit) ~ boleh elak drpd dapat batu karang Semasa buang air besar,mengiring sedikit ke kiri ~ikut sunnah sbb bila mengiring ke kiri, perut akan tekan bladder and senang buang air besar

Tatacara didik anak:

Antara tips untuk dpt anak bijak/genius, ajar an ak (atau baby) tidur
mengiring ke kanan ~ sbb jantung (yg terletak sblh kiri)akan lebih"lapang"/"lega" dan mudah berdegup (erjalanan darah okay) and otak anak akan develop excellently.Bagi anak2 yg dah azalinya active or hyper-active, kurang(or jgn) pakaikan baju warna orange ~ sbb warna ini boleh merangsang secara actifnya tindak tanduk anak (ie. akan lebih nakal), sentiasa bersemangat waja & exuberant.

Tatacara didik diri sendiri:

Amalkan apa2 yg baik (juga amalan2 baru) selama 21+ plus hari berturut2 ~ Rasullullah (saw) bersabda, sst amalan yg diamalkan sekitar 21-30 hari, continuously, akan menjadi tabiat and kalau tak, ilmu itu akan mati. Buang segala rasa hasad dengki, dendam & lain2 yg -ve ~emosi2 ini akan membenarkan otak release excessive adrenaline, cortisone & toxine yg mana boleh membawa kpd bbrp penyakit cepat letih, wajah cepat nampak tua(tua sblm waktunya), selalu sakit perut & etc

Ada 3 kategori manu sia :-

BERJAYA : Hari ini lebih baik daripada semalam
TERPEDAYA : Hari ini sama seperti semalam
CELAKA : Hari ini lebih teruk daripada semalam

"Apabila kita kejar dunia, dunia akan lari; tetapi apabila kita kejar
akhirat, dunia akan mengejar kita" Just to ambil iktibar untuk mendidik diri & family. Usia Dunia sudah terlalu hampir ke penghujungnya, terlalu! So, it's good if we can remind each other because in Rasulullah's last sermon, baginda pun did mention that all those who listen to him (on that day) shall pass on his words to others, and those to others again; and may the last ones understand his words better that those who listen to him directly...
Yang baik datang dari Allah & yg kurang itu is from my weaknesses. Do impart this knowledge & you'll lose nothing.

Sumber :ppim

KENYATAAN MEDIA PPIM BERKAITAN ISU RAMUAN KEK DAN BAKERI JENAMA PURATOS YANG DICEMARI UNSUR BABI

source :

Daging lembu tiruan

Just do not buy beef from chunks anymore..
Must go to the wet market and make sure the meat are cut from the cow carcass in front of us !!!
THIS IS A WORLD OF DESPERADOSSS.. !!
SO WE HAVE TO EXCERCISE AMPLE CAUTION AND 
DO NOT BE COUGHT IN ITS WEB !
THIS IS TERRIBLE..


Orang China ni bukan saje pandai buat telur tiruan malah depa ni dok pandai buat daging lembu tiruan jugak.
Yang gelinye, menggunakan DAGING BABI! 

Di sana, harga daging lembu dua kali lebih mahal daripada daging babi. Jadi mereka pakat tipu semua orang dengan menjadikan daging babi seolah-olah daging lembu. Dalam masa 90 minit saja, daging babi yang digoreng menjadi sesedap daging lembu. 

Macam mana mereka buat? Mereka menggunakan “beef extract” yang dijual dalam bentuk botol dan berleluasa di sana. Mereka gaulkan daging babi dengan rempah tersebut, dan wallah! Daging babi yang dihidang rasanya seperti daging lembu. 

Orang ramai pun tak dapat bezakan daging lembu tiruan tersebut. Dalam jangka masa panjang ia boleh menyebabkan cancer. Adakah teknologi ini sudah tiba di negara Malaysia? Anda tentukan. 

 source : PPIM

Isu Minyak RON 95 Bakal Dinaikkan-Rakyat Diminta Bersedia!

tidak salah telahan kami mengatakan dalam artikel terdahulu, bahawa kerajaan bakal menaikkan harga minyak RON 95 selepas berlaku kenaikan harga gula dan juga harga minyak RON 97 .

Berikut di bawah adalah kenyataan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

PUTRAJAYA 15 Mei – Rakyat diminta bersedia untuk menerima kenaikan harga petrol dan minyak yang dijangka berlaku dalam tempoh terdekat.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, langkah tersebut terpaksa dilakukan memandangkan kerajaan menanggung beban subsidi yang tinggi ekoran kenaikan harga minyak mentah di pasaran.

Katanya, jika langkah itu tidak diambil, kerajaan akan mengalami defisit yang lebih tinggi pada masa akan datang.

“Hingga sekarang trend dunia tidak nampak langsung tanda-tanda minyak mentah akan turun tetapi ia terus kekal dan terus naik,” katanya. – Utusan

Sengaja kami “bold”kan ayat di atas.Kami nak tanya sikitlah pada Ismail Sabri ini, mana punya pegawai yang bagitahu dia bahawa harga minyak tidak turun dan terus kekal naik? Takkanlah perkara yang mudah ini pun Datuk Seri tak boleh nak lihat sendiri.Harga minyak sekarang adalah menurun daripada paras tertingginya pada bulan April, iaitu $114 setong.

harga minyak Isu Minyak RON 95 Bakal Dinaikkan Rakyat Diminta Bersedia!

Dan dengan harga sekarang yang bergerak di antara $95-$100 setong, adakah ini dinamakan kenaikan? Adakah disebabkan “kenaikan” ini kerajaan terpaksa menanggung subsidi yang beitu banyak? Kami bukanlah heran sangat pasal subsidi ini kalau kerajaan berkira sangat dengan jutaan rakyat.Tapi, janganlah nak menipu pasal isu harga minyak dunia ini.

Kami bukan lagi duduk dalam batu, sampai tak tahu khabar berita.Orang-orang yang tidak mempunyai akses internet, bolehlah nak tipu, tapi kalau kami, mintak maaflah Datuk Seri.Cukuplah buat kenyataan yang tidak berasas.Apa guna jadi Menteri kalau tak boleh buat keputusan? Sepatutnya Datuk Seri berupaya menasihati Perdana Menteri dalam membuat keputusan, tapi yang dilihat, Datuk Seri hanya berkuasa pada pangkat sahaja.

Kami faham kerajaan banyak menggunakan subsidi untuk meringkankan beban rakyat, tapi dalam isu ini, janganlah memberi fakta yang tidak betul.Cakap jujur sahaja.Tak perlu nak tipu harga minyak dunia semakin meningkatlah, apa lah.Sudah-sudah la tu.Kami dah cukup muak sebenarnya.

Rakyat seperti kami sebenarnya sangat bertuah sekiranya benar kerajaan sanggup membantu rakyat dengan memberi subsidi minyak.Dengan IPP boleh kerajaan bagi subsidi sampai 19 bilion setahun untuk 4-5 kerat “orang-orang penting”, dengan kami rakyat Malaysia,subsidi minyak RM 10 bilion untuk jutaan rakyat Malaysia pun kerajaan nak berkira?

Sampai bila rakyat harus menjadi mangsa?Sampai bila hanya rakyat yang diminta bersedia? Apa fungsi kerajaan dalam cuba membantu rakyatnya? Kami sahaja yang perlu ditekan untuk ubah cara hidup. Kerajaan?Pemimpin-pemimpin rakus? Isteri Perdana Menteri? Cukup-cukuplah.

Pemimpin perlu ingat, sampai satu masa, jika rakyat dalam negara sendiri tertekan untuk hidup, jangan kata kami lupa diri kerana tidak mengenang jasa.Sepatutnya pemimpin sendiri yang patut menilai diri masing-masing, adakah anda sudah melaksanakan tanggungjawab anda secara adil dan telus?

Kalau kerajaan kata kami perlu bersedia, baik! Kami bersedia! Tapi kerajaan Malaysia sekarang juga perlu beringat, Kerajaan Malaysia sekarang juga perlu bersedia untuk PRU 13 nanti!

Tuesday, May 17, 2011

Peugeot RCZ Sports Coupe 2011Dilancarkan Di Malaysia

Peugeot RCZ Sports Coupe 2011 bakal dilancarkan di Malaysia pada minggu depan, berdasarkan sumber pengedar sah kereta jenama Peugeot di Malaysia iaitu Nasim Sdn. Bhd.


Berdasarkan di atas acuan rekabentuk Peugeot 308 hatchback, RCZ Sports Coupe ini dijanakan oleh 2 versi enjin BMW PSA-Prince 1.6 liter Twin-Scroll Induksi Paksaan (TurboCharged) yang berkuasa menghamburkan kuasa sebanyak 156 kuasa kuda dan 240 Nm kuasa tork bagi versi pertama dan 200 kuasa kuda dan 275 Nm kuasa tork bagi versi kedua.

Kuasa enjin bagi versi pertama disalurkan melalui transmisi automatik 6 kelajuan manakala bagi versi kedua yang lebih berkuasa, ianya dilengkapi dengan transmisi manual 6 kelajuan.

RCZ Coupe ini diberitakan bakal bersaing dengan kereta-kereta segmen “Premium Coupe” dimana, harganya pasti akan berada pada sekitar RM 100,000.Tidak seperti kereta Peugeot yang lain, Peugeot RCZ ini sememangnya tampak lebih bergaya dan sporty.Ia juga pernah diundi untuk kategori ”The Most Beautiful Car of the Year” di 25th International Automobile Festival.

Layan lagi gambar-gambar Peugeot RCZ Sports Coupe 2011 di bawah.:-





CUN KAN...??

Sunday, May 15, 2011

tech : 5th-Gen iPhone Leak Shows New Edge-to-Edge Screen

A Chinese global trade site is selling an item under the listing "Newest design crystal case for apple iPhone 5g," which hints that the next generation iPhone could include some big changes.

If the design of the case, made by Kulcase, LTD in Guangdong and offered for bulk orders on alibaba.com, is actually based on leaked plans from Apple, it appears the next iPhone could have a new edge-to-edge display and a new location for the rear flash. At least, that's what we can discern by looking at these photos posted on the site:

t wouldn't be the first time plans for Apple products have been leaked into an ultracompetitive Chinese manufacturing market.

Reports surfaced earlier this year that employees at Foxconn, which manufactures many Apple products in China, were arrested for leaking iPad 2 plans to accessory makers.

Lending a little bit of credence to this particular rumor is the fact that the images seem similar to an engineering mock-up leaked back in March (according to AppleInsider) that showed a bigger screen.

But third-party manufacturers have also been known to begin production based on other rumors and leaks, only to see Apple make last-minute changes.

If you're willing to take a risk and invest in some fifth-generation iPhone cases, Alibaba might be able to hook you up for as little as ten cents apiece, so long as you're willing to buy at least a thousand.

Kakitangan Awam Banyak Ponteng Kerja?

Source: www.beritasemasa.com

Harga Minyak RON 95 Bakal Naik?


Ada wujud khabar angin yang kuat mengenai harga minyak petrol RON 95 yang bakal naik tidak lama lagi.Baru sahaja minggu lepas, harga minyak RON 97 telah dinaikkan sebanyak 20 sen menjadikan harga RON 97 kini adalah RM 2.90.trans Harga Minyak RON 95 Bakal Naik?

Harga petrol RON95 ketika ini ialah RM1.90 sen seliter, namun harga ini dijangka tidak akan kekal lama. Menurut laporan, kemungkinan besarharga petrol RON95 akan dinaikkan sedikit masa lagi memandangkan harga pasarannya ketika ini ialah RM2.70 sen seliter. Jadi kerajaan terpaksa menanggung subsidi yang agak tinggi iaitu 80 sen bagi setiap satu liter.

Ada pula pendapat yang mengatakan kerajaan ketika ini mengambil langkah berhati-hati untuk tidak menaikkan harga petrol RON95 kerana bimbang akan reaksi rakyat, tambahan pula tarikh untuk mengadakan PRU13 kian hampir. Namun dapat difahami kerajaan kian terdesak untuk mengurangkan kebanyakan subsidi yang ditanggung, terbaru harga gula dinaikkan sebanyak 20 sen sekilo.

Jika harga petrol RON95 seperti sekarang kekal sehingga diadakan PRU13, dapat dijangkakan bahawa harganya pasti akan dinaikkan selepas itu. Bayangkan jika harga petrol RON95 dinaikkan sebanyak 20 sen atau 30 sen, rakyat kebanyakan pasti menanggung beban dalam perbelanjaan harian. Harga barang-barang juga pasti meningkat selari dengan peningkatan kos pengangkutan.

(Video) Puduraya Bocor!

Baru sahaja Puduraya kembali dibuka tidak sampai sebulan dengan kos pengubahsuaian sebanyak RM 52 juta, akhirnya bumbung di hentian puduraya bocor akibat kelemahan sistem penyambung paip.
Kami tak nafikan proses naiktaraf ini memang bagus bagi menggantikan hentian bas puduraya yang lama, dimana pengubahsuaian ini secara jelas meningkatkan mutu keselamatan dengan penambahan sistem CCTV, serta namkpak lebih ceria dan kemas.Tapi, kontraktor manalah yang buat kerja tak semenggah ini?
 Takkan la baru sebulan dah boleh bocor? Takde “QC” ke yang menjalankan pemeriksaan setiap projek proses pembinaan? Apa-apa pun, lihat video di bawah dan beri pendapat anda mengenai bumbung hentian Puduraya yang bocor ini

UMNO Cuba Tawan Selangor Dengan Taktik Kotor?

Pendedahan mengenai penglibatan Kementerian dan UMNO sekarang menjadi buah mulut dalam cerita politik tanah air.Dikatakan UMNO cuba tawan kembali Selangor dari Pakatan Rakyat dalam Pilihanraya Umum ke-13 yang bakal diadakan dengan taktik kotor.

Sekiranya berita ini benar, sememangnya taktik kotor sebeginilah yang boleh menyebabkan Malaysia ini hancur.Mudah-mudah sahaja memberi kerakyatan kepada bangsa asing lain dengan hanya kerakusan politik dan kekuasaan.Adakah ini yang perlu kita contohi?Pemimpin UMNO beginikah yang kita boleh harapkan untuk menjadikan Malaysia lebih baik?







Tuesday, May 10, 2011

NATO denies failure to save African migrants - Europe - Al Jazeera English

NATO denies failure to save African migrants - Europe - Al Jazeera English

Israel's blockade of Gaza is cracking - Opinion - Al Jazeera English

Israel's blockade of Gaza is cracking - Opinion - Al Jazeera English

Pakistan rejects complicity in bin Laden case


Pakistan has denied allegations of complicity or incompetence in the Osama bin Laden case.

Yousuf Raza Gilani, the country's prime minister, said it was "disingenuous" for anyone to accuse either the Pakistani state or its various institutions, including its intelligence agencies, of "being in cahoots" with al-Qaeda.

Addressing parliament on Monday, Gilani said it was Pakistan's spy agency that had given "key leads" that ultimately led to the US raid on the compound in Pakistan's Abbottabad where bin Laden lived.

He said his country attached high importance to its relations with the United States, but warned that "unilateral actions" ran the risk of serious consequences.

Blaming "all intelligence agencies of the world" for failing to track bin Laden, Gilani said that an inquiry had been ordered, to be led by Pakistani Lieutenant-General Javed Iqbal.

"We will not allow our detractors to succeed in offloading their own shortcomings and errors of omission and commission in a blame game that stigmatises Pakistan," said Gilani, who termed allegations of complicity or incompetence on the part of Pakistan as "absurd".

He said the country's relations with the United States remained "strong", and that the relationship was based on mutual trust and respect. He said that both sides had agreed a continuing process of dialogue on issues of difference.

"We have a strategic partnership that we believe serves our mutual interests," he said. The prime minister also said that co-operation on intelligence was essential to serve both countries' objectives.

Regarding engagement with the world's major powers, Gilani said that an "ongoing multi-track process" would continue apace, adding that engagement with India would be pursued in a "positive and constructive manner".

Later on Monday, Jay Carney, the White House spokesman, said the United States wanted to have a "cooperative relationship" with Pakistan.

"We believe it is very important to maintain a cooperative relationship with Pakistan, precisely because it's in our national security interests to do so," Carney told a news briefing.

He also said the US would "not apologise for the action that this president took" in ordering the raid on Abbottabad.

'Justice done'

The Pakistani premier said that al-Qaeda had "declared war" on Pakistan, and that the killing of bin Laden, its leader, was "justice done".

He said the Pakistani people and its government were "united in our resolve to eliminate terrorism", and asserted that there were no divides in the government between the military and intelligence services and the elected government.

He also said that Pakistan was determined not to allow its soil to be used for terrorism.

"Pakistan is not the birthplace of al-Qaeda ... we did not invite Osama bin Laden to Pakistan," he said, while saying that the blame for the creation of radical militant groups after the Afghan War against the Soviets must be shared amongst everyone involved. He placed particular emphasis on the US role in encouraging jihad "in the name of Islam and as a national duty".

Gilani said Pakistan lost some 30,000 men, women and children, and more than 5,000 armed forces personnel in the fight against terrorism, adding that the fight was a "national priority".

"We are not naive to declare 'Mission accomplished'. The myth of Osama bin Laden must be demolished... the anger of ordinary people against injustice, tyranny and oppression must be addressed... otherwise this rage will find new ways to be expressed," he said.

Gilani said he "emphatically den[ied] the existence of .. a divide" in Pakistan's state institutions, and also rejected criticism of the armed forces' reaction to the US raid, saying that the armed forces "reacted as was expected of them".

He also warned against any attacks on Pakistan's "strategic assets" - a term often used by the government when referring to its nuclear weapons - by saying that the Pakistani military would respond to such an incursion "with full force".

No other country or security agencies had done as much as Pakistan's armed forces and ISI to kill or capture al-Qaeda fighters and leaders, Gilani said, adding that Pakistan had "cautioned international forces on" the implications of a "flawed military campaign" in Afghanistan.

Regarding the allegations against the ISI of either having actively harboured bin Laden, or been incompetent in tracking his whereabouts, the prime minister said such "speculative narratives in the public domain are meant to create despondency".

Gilani said the military and intelligence agencies would give a joint session of parliament an in-camera briefing on the situation on May 13.

The prime minister also made a reference to Pakistan's "all-weather friend China", saying that its leadership as a regional power in technological and other advances was laudable.

International criticism

Delivered in English, the speech appeared to be directly aimed at the criticisms of the Pakistani government in the wake of the killing of the al-Qaeda leader.

On Sunday, US President Barack Obama appeared on the US television show '60 Minutes', saying that it appeared clear to the United States that "some sort of support network for bin Laden [existed] inside of Pakistan".

Al Jazeera's Kimberly Halkett in Washington DC reported that there have been some "sharp criticisms" of Pakistan emerging from the US capital in recent days.

"Really this is a direct response to what has been taking place in the US for the past week, and that has been some really tough questions about what the Pakistani government knew, what the Pakistani military knew and what the intelligence wing knew," she said.

Mosharraf Zaidi, an Islamabad-based analyst, told Al Jazeera that he did not believe that Gilani's speech would go down well with the Pakistani domestic audience.

"I don't think that at any way, shape or form, the prime minister did anything to assuage Pakistani citizens, Pakistani voters, Pakistanis who are worried about their own security and about the functionality of this country," he said.

"This was a very poor speech - it was basically a cut-and-paste job from the sort of meandering and bungling statements that have come out of foreign ministry, ... the military and ... the ministry for information.

"What the Pakistani people want to hear is some degree of confidence building for the future, how the Pakistani state will respond to this, how it will protect the lives of the Pakistani people and how it will ensure that Pakistan isn't made to look like a pariah and rogue nation."

Wajid Shamsul Hassan, Pakistan's High Commissioner to the United Kingdom, however, told Al Jazeera that the speech was "very comprehensive", and lauded Gilani for placing the conflict in Afghanistan and the formation of al-Qaeda within the historic context of US support for Taliban fighters in the 1980s.

Regardless of the denial, some Pakistani analysts suspect that members of Pakistan's intelligence services did know that bin Laden was hiding out in the country.

"Somebody in a position of authority had to know," said Ayesha Siddiqa, a security analyst and author of "Military Inc", a book on Pakistan's military.

Talat Masood, a retired general and defence analyst, said that if there was any official complicity in keeping bin Laden hidden, it was most likely at a local level.

"I feel definitely there were influential people who were protecting him," he said.
Source:
Al Jazeera and agencies

Rosmah Mansor Jadi Menteri?

Isteri Perdana Menteri,Datin Seri Rosmah Mansor, bersama-sama isteri Timbalan Perdana Menteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman dan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil sedang berada di Turki untuk membuat lawatan.trans Rosmah Mansor Jadi Menteri?

Bersama-sama delegasi tersebut adalah 15 anggota Badan Amal dan Kebajikan Isteri-isteri Menteri dan Timbalan Menteri (BAKTI), usahawan wanita dan pegawai kanan dari Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri serta SME Corporation.Beliau juga memberikan ucaptama bertajuk “Kemajuan Wanita Malaysia dalam Perniagaan dan Ekonomi” pada Sidang Kemuncak Wanita Global 2011, semalam.

Kalau sebelum ini dari Tunku Abdul Rahman Putra sehinggalah kepada Paklah, belum pernah kita dengar setiap isteri-isteri Perdana Menteri mempunyai satu pejabat rasmi yang kapasitinya adalah sebesar satu bahagian atau divisyen, sekarang ini sudah ada dan Rosmah Mansor akhirnya berjaya “membuktikan” yang boleh memilikinya.

Kalau ikutkan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak mempunyai hak mutlak untuk mengadakan apa-apa “ad-hoc” struktur samada yang berangkaian atau tidak berangkaian dengan Jabatannya (JPM). Sebagai contohlah kalau anda sebagai owner atau pun director, jadi anda boleh ada kuasa untuk melantik CEO selepas mesyuarat BOD untuk tentu sahkan.

Kemudian anda juga boleh mencipta “ad-hoc” struktur terus kepada anda atau pun tidak berkaitan dengan anda. Tetapi pelantikkan atau mencipta jawatan terbaru di mana-mana bahagian sekalipun dibolehkan asalkan ada hitam putih & persetujuan Unit/Badan/Syarikat/Persatuan/Jabatan Perdana Menteri ataupun mana-mana pihak yang memerlukan undi dan suara ramai ‘badan’ tersebut.

Persoalannya sekarang PERMATA ada kaitan ker dengan UCAPTAMA “Kemajuan Wanita Malaysia dalam Perniagaan dan Ekonomi” pada Sidang Kemuncak Wanita Global 2011? Atas kapasiti apa Rosmah Mansor nak sampaikan ucaptama dalam persidangan tersebut? Adakah jasanya “terhadap Permata Negara” melayakkan beliau untuk mengambil alih tugas-tugas Menteri Pelajaran dan Timbalan Menteri? Pelik juga kami, Rosmah Mansor dah jadi Menteri kah?Kalau macam tu, ambil sahaja jawatan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.Baru rakyat Malaysia tak ada “point” nak bangkang.

Bukan sedikit perbelanjaan yang digunakan.Dengan membawa deligasi lagi.Atas apa kepentingan membawa BAKTI, tidaklah diketahui.Kalau bawa usahawan wanita, itu tak mengapalah.Memang patut.Cuma kami nak tanya pendapat anda pula bagaimana?

CIMB Bersekongkol Dengan Pemaju Tipu Pembeli?

Setiap kali berlaku pertarungan antara bank dengan pemimjam, dalam apa cara sekalipun amat-amat jarang ianya akan memihak kepada pemimjam. Boleh dikatakan 99.99 % ianya akan memihak kepada bank.Dalam kes ini, ada aduan mengenai Bank CIMB yang dikatakan bersekongkol dengan pemaju untuk menipu pembeli? Benarkah?

Jika bank salah sekalipun ianya tetap akan memihak kepada mereka kerana mereka sebuah istitusi yang besar dan ada kemampuan kewangan yang cukup untuk mendapatkan peguam-peguam bagi memijak-mijak para pemimjam. Di pihak pemimjam pula untuk menggunakan khidmat peguam bukan perkara mudah, kerana ianya memerlukan kos yang tinggi.

Salah satu contoh adalah mengenai ratusan pembeli rumah kediaman di Pulau Indah Klang, berhampiran Port Klang Trade Zone PKFZ.Anad pasti pernah dengar tentang skandal PKFZ ini bukan?

Ramai pembeli yang teruja dengan perancangan kerajaan berhubung dengan pembangunan PKFZ.Oleh sebab itu, pembeli-pembeli telah berebut-berebut membeli rumah yang dibangunkan oleh sebuah syarikat yang bernama Simpulan Cemerlang di Kg Sungai Pinang , Pulau Indah, Klang, Selangor. Dengan harapan apabila PKFZ siap , mereka juga dapat menumpang tuah PKFZ.

Setelah rumah dibangunkan dan bank pula telah melakukan progress payment sebanyak 70-80 % kepada pemaju, projek terpaksa diberhentikan kerana pemaju tidak pernah mendapat kelulusan daripada Majlis Perbandaran Klang untuk mendirikan rumah tersebut.

Difahamkan Pejabat Tanah dan Daerah Klang juga mengambil tindakan yang sama kepada pemaju, iaitu mengarahkan projek dihentikan kerana tanah yang dibangunkan rumah tersebut tidak pernah ditukar statusnya dari PERTANIAN kepada KEDIAMAN.Semakan dengan Jabatan Bangunan MPK juga menunjukkan mereka tidak pernah meluluskan sebarang pembinaan bangunan di atas tanah itu.

ersoalan yang timbul dari masalah ini adalah, bagaimana Bank Southern(diambil alih oleh CIMB) boleh meluluskan bayaran “progress” kepada pemaju sehingga 80% sedangkan tanah masih lagi berstatus “PERTANIAN” dan Majlis Perbandaran Klang MPK tidak pernah mengeluarkan kebenaran bagi membina kediaman di atas tersebut?

Salah siapa? Dalam hal ini boleh dikatakan bank langsung tidak merasakan diri mereka bersalah, tetapi meletakkan 100 % kesalahan ke atas keatas pemimjam. Sedangkan bank tahu prosedur mereka untuk meluluskan pinjaman, pemaju mestilah memenuhi segala syarat dan peraturan yang ada.

Kedudukan pada hari ini, para pembeli diancam untuk tindakan bankrap oleh pihak Bank CIMB kerana tidak menjelaskan pinjaman. Malah ada yang telah pun diistiharkan bangkrap.Manakala pihak pemaju pula telah pun diistiharkan bangkrap sekarang dan dapat bergembira dengan wang hasil penipuan mereka kepada pembeli.

Rasanya sudah sampai masa kerajaan memperketatkan syarat untuk pemaju bagi melaksanakan projek kediaman.Acapkali akhirnya pembeli yang terpaksa menanggung kerugian dan bank pula, hanya bersifat tidak ambil peduli.Adakah perlu dibiarkan sahaja nasib-nasib pembeli rumah tersebut?

Di sinilah letaknya agensi-agensi kerajaan dalam membantu golongan-golongan begini.Kesian pada pembeli.Sudahlah rumah impian mereka tak dapat, kena bayar pulak pada bank tiap-tiap bulan.Nak kena status bankrap pulak.Manakala pemaju dah kenyang dengan hasil penipuan.


Gaji Kakitangan Awam 2011 Akan Naik?

Source: www.beritasemasa.com

Kerajaan Kuatkuasa Undang-Undang Tarik Kereta Jun 2011

Anda biasa dengar kes penarik kereta yang agresif, sehingga mencederakan pemilik kereta dan sebagainya.Pernahkah anda juga mengalami nasib yang sama? Mulai 1 Jun 2011, Kerajaan Malaysia akan menguatkuasakan undang-undang untuk penarik kereta yang dilantik oleh pihak bank.

Menurut laporan, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan akan menguatkuasakan Akta Sewa Beli 1967, di mana setiap penarik kereta perlulah mendapat keizinan sah terlebih dahulu dari Kementerian sebelum boleh beroperasi menarik kereta pelanggan.

Penarik kereta kini tidak boleh lagi menggunakan kekerasan terhadap pemilik kereta dan tertakhluk pada undang-undang yang ada. Sesiapa saja yang melanggar undang-undang tersebut boleh dikenakan denda sebanyak RM25,000.00, atau penjara 3 tahun, atau denda RM50,000.000, atau lima tahun penjara bagi kesalahan kali kedua. Setiap pemohon iaitu bakal tukang tarik kereta akan ditapis terlebih oleh pihak polis bagi memastikan mereka tidak terlibat dalam kesalahan jenayah, dan warganegara Malaysia serta berusia 21 tahun ke atas.

Paling menarik, jika kereta yang hendak ditarik telah membuat pembayaran kepada pihak bank melebihi 75 peratus, kebenaran atau perintah dari pihak mahkamah perlu diperolehi terlebih dahulu sebelum apa-apa tindakan menarik kereta boleh diambil.

Kos bagi setiap permit yang dikeluarkan hanya sebanyak RM20.00 untuk setiap 2 tahun, dan kos memperbaharuinya untuk 2 tahun seterusnya juga RM20.00. Mulai 1 Jun 2011 juga, setiap kenderaan terpakai dan telah diubahsuai perlu melalui pemeriksaan Puspakom terlebih dahulu bagi memastikan tahap keselamatannya sebelum boleh di jual.

Kami sememangnya menyambut baik cadangan dan dasar kerajaan ini.Benda yang baik, kami akan bersetuju dan begitulah sebaliknya.Apa pandangan anda mengenai dasar baru kerajaan berkenaan undang-undang tarik kereta ini?

P.S.Walauapapun, tunaikan tanggungjawab anda membayar hutang pinjaman kereta anda.Jangan pula selepas akta ini berkuatkuasa, makin “naik lemak” pula individu-individu yang liat membayar pinjaman kereta.

Harga Gula Naik Lagi 20 Sen!!!

Source: www.beritasemasa.com

Wednesday, May 4, 2011

Mahathir Pula Dakwa M'sia Kecoh Jika Cina Tak Sokong MCA


PUTRAJAYA 4 MEI : Mantan Perdana Menteri dan penaung Perkasa Tun Mahathir Mohamad hari ini mendakwa kestabilan negara akan terjejas jika rakyat tidak menyokong MCA dan parti itu menolak jawatan dalam kerajaan selepas pilihanraya umum akan datang.

Kenyataan itu selari dengan gesaan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Presiden MCA Datuk Chua Soil Lek yang dilihat mengenakan syarat kepada pengundi Cina untuk menyokong parti berkenaan jika mahukan kepentingan kaum itu terus terpelihara.

Mahathir berkata kaum Cina perlu mengekalkan MCA dalam kerajaan bagi memastikan kestabilan dan kerjasama pelbagai kaum negara ini berterusan.

Jika tidak, “ia akan mencetuskan kebimbangan bagi seluruh negara. Apabila kita membahagikan kita kepada Cina dan Melayu, dan kita bertelagah satu sama lain, maka akan berakhirlah kerjasama dan tidak akan wujud kestabilan dalam negara,” kata Mahathir selepas menyampaikan hadiah Pertandingan Penulisan Esei MPH-Yayasan Kepimpinan Perdana 2010 di sini hari ini.

MCA ketika ini hanya memegang empat daripada 30 jawatan Kabinet dibawah pimpinan Datuk Seri Najib.

MCA kini menghadapi krisis keyakinan dikalangan pengundi Cina kerana dilihat semakin dibawah telunjuk Umno dan gagal untuk mengekang amalan rausah dan penyelewegan kuasa dalam kerajaan yang menjejaskan persekitaran perniagaan.

Pada pilihanraya umum 2008, parti itu cuma memenangi 15 kerusi Parlimen dan 30 kerusi DUN. Pada pilihanraya negeri Sarawak baru-baru ini, pengundi di bandar, khususnya pengundi Cina menolak Barisan Nasional dengan memberi undi kepada DAP. Parti Pakatan Rakyat itu memenangi 12 daripada 15 kerusi yang dipertandingkan.

Bimbang dengan kemerosotan sokongan pengundi, MCA mengugut untuk menolak semua jawatan dalam kerajaan jika tidak diberi sokongan pada PRU yang akan datang.

Tindakan itu dipersoalkan pelbagai pihak yang merujuk kepada kegagalan MCA mempertahankan kepentingan kaum itu walaupun semasa beradaa dalam Kabinet.
There was an error in this gadget